به گزارش سایت صحنه، در ابتدای برنامه کوروش زارعی طی سخنانی عنوان کرد: این جشنواره بومی و محلی است و همه ساله در شهر ساری استان مازندران برگزار میشود. سالها قبل کار استانی بود و بعد منطقهای شد و الان هم جشنواره رنگ و بوی ملی به خود گرفته است. جشنواره «تیرنگ» به خرده فرهنگها و داستانهای بومی مازندران مرتبط است. با توجه به دغدغه رهبر انقلاب درباره سبک زندگی ایرانی اسلامی ما هم این شعار را در فراخوان خود قرار دادیم.
زارعی در همین راستا اضافه کرد: خوشبختانه در سالهای اخیر تولیدات خوبی در این جشنواره داشتیم که به فجر و دیگر جشنوارهها هم راه پیدا کرد. تلاش کردیم بخش صحنهای را هم راهاندازی کنیم که به دلایل مسائل مالی فعلا نشده، اما برای سال بعد تلاش داریم این اتفاق رخ بدهد. این جشنواره یک مسیر جدیدی بر تئاتر کشور باز کرده و آن هم بخش اجراپژوهی است و مورد اقبال قرار گرفته و تلاش داریم برگزیدهها را به جشنواره سوره هم راه دهیم.
وی درباره داوران جشنواره نیز گفت: ما سال پیش ترکیب زنانه برای جشنواره سوره اصفهان انتخاب کردیم و امسال هم این تجربه را در مازندران تکرار میکنیم. خانمها مریم معترف، اعظم بروجردی و مارال فرجاد سه بانویی هستند که جشنواره تئاتر «تیرنگ» را قضاوت میکنند.
در ادامه نشست، سینا دلشادی با اشاره به بازخوانی تئاتر ادوار گذشته گفت: من از دوره یازدهم وارد حوزه هنری استان شدم و به اتفاق مدیران و دبیران نشستهایی برگزار کردیم که چه مسیری را جشنواره طی کرده و به نظر میآمد مشکل اصلی عدم محوریت و انسجام لازم در معرفی هدفگذاریها است. این جشنواره اجرایش در گستره ملی است و کارهایی در آن ارائه میشود که اجرا نشده باشد. نکته دیگر ایجاد بخش بدیع پژوهشی با هدف معرفی آیین، سنت و آداب و رسوم بر اساس پژوهش و تحقیق درست است. در این اجراها پژوهشهایی را ما روی صحنه خواهیم دید.
وی اظهار داشت: امسال با ارزیابیهای صورت گرفته سه جشنواره از بین همه جشنوارههای حوزه به عنوان جشنواره تراز انتخاب شد؛ یکی تئاتر «تیرنگ» مازندران، دوم «دف، نوای رحمت» در کردستان و سوم «کاریکاتور» خراسان انتخاب شدند که برای ما این انتخاب مایه افتخار بود.
سپس یاسر محمودی نیز درباره روند برگزاری جشنواره عنوان کرد: بعد از انتشار فراخوان، ۱۲۴ اثر از ۲۴ استان در دو بخش آیینها و پژوهشها به دبیرخانه رسید که بعد از بررسی ۱۹ گروه از ۸ استان کشور با هم به رقابت خواهند پرداخت. همچنین در حین برپایی اجراهای خیابانی به گروهها اعلام کردیم که بعد از اجرا، آیینها را به مردم توضیح دهند. نام «تیرنگ» به فارسی قرقاول است و این پرنده در مازندران ویژگیهای زیادی دارد و نشانه هفت رنگی اقلیم ایران و فرهنگ و آداب مختلف است.
دبیر جشنواره «تیرنگ» در ادامه گفت: بعد از حمایت مرکز هنرهای نمایشی و محافل جشنواره، شهرداری ساری، سازمان میراث فرهنگی، موسسه فرهنگی هنری میزبان، نیروی انتظامی و بیمه پاسارگاد ما را در این جشنواره حمایت کردند. بخشی از جشنواره شامل پنج نمایش در بابلسر و روزهای پنجشنبه و جمعه ۸ و ۹ شهریور در ساری سایر کارها اجرا میشوند.
محمودی با بیان اینکه ۲ کارگاه تخصصی درباره نمایشهای آیینی نیز در کنار جشنواره برگزار میکنند، یادآور شد: با توجه به ارزیابی از کارها جوایز جشنواره در بخشهای کارگردانی و متن برگزیده و تقدیر، در بخش بازیگری منتخب گروه بازیگران و بخش تقدیر بازیگر چهره زن و مرد، موسیقی، فضاسازی، پوستر و بروشور اعطا میشود.
در بخش دیگر نشست دلشادی، مدیر حوزه مازندران، در پاسخ به این سوال که آیا از پژوهشگران و مشاوران برجسته هم برای بررسی این آیینها مدد گرفته شده، گفت: حسن دولت آبادی و جهانگیر نصری اشرفی به عنوان مشاوران ما فعال بودند و مدرسان دانشگاه و اساتید دانشگاههای مختلف نیز به ما مشورت میدادند. حتی دوران نیز تا حدی با این رسوم آشنا هستند.
همچنین کوروش زارعی درباره مبالغ جوایز گفت: اجازه دهید نگوییم ما در حوزه هنری مقاومتی کار میکنیم و بچهها خودشان هم انتظار جایزه زیاد ندارند و دنبال حیات جشنوارهها و رونق آنها هستند و ما به عشق بچههای تئاتر اینها را برگزار میکنیم تا بهانهای برای تولید جدید شود؛ وگرنه بودجه و کمکهزینه و جایزه خیلی اندک است.
زارعی درباره شباهتی که بین نام جشنواره بچههای مسجد حوزه هنری و فعالیتی که اکنون کانون فرهنگی هنری مساجد وزارت ارشاد با عنوان «بچههای مسجد» راهاندازی کرده است، گفت: ما یازده دوره جشنواره برگزار کردیم؛ حال یک مرتبه کانونهای مساجد که البته از دوستان ما هم هستند، آمدهاند و دبیرخانهای به این نام راهاندازی کردهاند!
وی خاطرنشان کرد: خاطرم است که یک مرتبه زمان ریاست حجتالاسلام ارباب سلیمانی خدمتشان گفتیم که ما میخواهیم این جشنواره را دوباره راه اندازی کنیم و ایشان هم تعجب کردند که چطور با این همه کار شما فرصت کردید و ما هم گفتیم که در این زمینه تخصص داریم. به هرحال این برند متعلق به حوزه هنری است و به لحاظ اخلاقی درست نیست. حداقلش این بود که به ما در این زمینه اطلاع میدادند. من همینجا توصیه برادرانه دارم که این عنوان را بردارند و عنوان دیگری را انتخاب کنند.
گفتنی است که جشنواره تئاتر بومی «تیرنگ» ۷ تا ۹ شهریورماه با حضور استانهای آذربایجان شرقی، بوشهر، گیلان، مازندران، مرکزی، اصفهان، خوزستان و همدان در بابلسر و ساری برگزار میشود. همچنین در پایان نشست نیز از پوستر پانزدهمین جشنواره تئاتر بومی «تیرنگ» رونمایی شد.
انتهای پیام/