دیوارنگاره جدید حرم رضوی با عنوان «کل یوم عاشورا» در حرم امام رضا علیه السلام رونمایی شد. به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی؛ جدیدترین دیوارنگاره حرم رضوی با عنوان کل یوم عاشورا ترجمان تصویری بخشی از روایت امام رضا علیه السلام به ریان ابن شیب و روایتگر امتداد خط شهادت از عاشورا تا انقلاب اسلامی ایران است. این دیوارنگاره به همت هنرمندان گرافیست استان البرز تولید و به مناسبت فرارسیدن ماه محرم در حرم رضوی رونمایی شده است. گفتگوی ما با حسین براتی مدیر هنری این دیوارنگاره را بخوانید.
حسین براتی، مدیر هنری دیوارنگاره «کل یوم عاشورا» با بیان اینکه این اثر از طرف اداره تبلیغات فرهنگی حرم مطهر رضوی به ما پیشنهاد شد، ادامه داد: این دیوار نگاره از حدود یک سال قبل برای پوشاندن فضایی در حال تعمیر حرم ، نصب شده بود. با توجه به استقبال و توجه زائران به این کار، از طرف اداره تبلیغات حرم رضوی پیشنهاد شد که محتوای آن مقداری مفهومی تر شود که همراه خودش پیامی را هم مخاطبان منتقل کند. قبل از این کارهایی با محوریت بیانات رهبر معظم انقلاب انجام شده بود که جنبه محتوایی آن بیشتر از گرافیک بود. از دیوارنگاره قبلی که با همت هنرمندان مشهد و استاد محمدرضا میری طراحی شد تصمیم گرفته شد همزمان گرافیک و متن توأمان باشد و زائران هم از زیبایی و هم از متن بهره ببرند.
روایت ریانوی ادامه داد: دیورانگاره قبلی به موضوع ورود کاروان امام هشتم به ایران و آغاز تمدن رضوی در ایران پرداخته بود و مسیر پیشرفت های علمی و تمدنی در آن به تصویر درآمده بود که با ورود کاروان امام هشتم به ایران چه اتفاقاتی افتاد و پیشرفتهای علمی رخ داد. بعد از رونمایی از آن، از طرف اداره تبلیغات حرم مطهر به مناسبت ایام محرم به ما پیشنهاد ارائه طرح شد. ما با دوستان جلساتی برگزارکردیم و ایده پردازیهایی شد. ما یک پیشنهاد اولیه داشتیم درباره اینکه از پرچم حرم امام رضا علیه السلام به پرچم حرم امام حسین علیه السلام برسیم واتفاقات مختلفی که این پیوند رقم زده را در مسیر انقلاب اسلامی نشان دهیم. ریاست محترم اداره تبلیغات حرم مطهر رضوی پیشنهاد توجه به روایت حدیث ریان ابن الشبیب را دادند. حدیث ریان ابن الشبیب از امام رضا علیه السلام یکی از مشهورترین احادیث سوگواری، است که بیانگر سخنان آن حضرت، پیرامون عظمت ماه محرم، حادثه عاشورا و فضل و ثوابِ گریه و عزاداری برای سید الشهدا است. پیشنهاد آنها این بود که چون امامرضا علیه السلام بانی و به نوعی مبدا مجالس روضه هستند می توانند محور شوند. بعداز جلسات و تبادل نظرهایی که شد روایت ریان را سرلوحه کارمان قرار دادیم. از ریان تاظهورمدیر هنری دیوار نگاره حرم رضوی اضافه کرد: قرار شد این دیوار نگاره با امام رضا علیه السلام و ریان شروع شود. از واقعه عاشورا تا فواید اشک بر امام حسین علیه السلام و اینکه کسی که در شادی ما شاد و در غم ما غمگین باشد همنشین ما در بهشت است. مصداق این روایت را با تصاویری از عزاداری حرم امام رضا علیه السلام شروع و به اشک امام خمینی(ره) بر سید الشهدا، رزمندگان دفاع مقدس، عزاداری حاج قاسم در کنار رهبر معظم انقلاب، مدافعین حرم، روضه های خانگی و تصویر آخر به اربعین، آزادی قدس و ظهور آقا امام زمان(عج) ختم می شود. درحقیقت تصاویر از ریان شروع و به ظهور ختم می شود.برای انتخاب تکنیک اجرا تنها گزینه ای که به نظر میرسید تصویرسازی به سبکی بود که بتوان همه این اتفاقات را به هم پیوند داد. لذا از یکی از بانوان هنرمند هیئتی که توانمندی بالایی در اجرای طرح هایی با تلفیق تصاویر مختلف داشتند و آثار درخشانی در این حوزه خلق کرده بودند دعوت شد که تصویرسازی کار را بر عهده بگیرند. ضمنا برای اینکه پیوندی هنری بین تصویر و شعر باشد هربخش از تصویر با یک بیت شعر از شاعر محترم حوزه هنری البرز جناب آقای محمود یوسفی همراه است و همچنین در کنار آن کیو آر کدهایی قرار دارد که میتوانند با اسکن آن مداحی های مرتبط با موضوع را گوش کنند. مثلا آنجا که تصویر عزاداری امام خمینی(ره) است کیو آر کد نوحه «بوی بهشت» آقای کوثری قرار دارد که می توانند دانلود کرده و به آن گوش دهند. به این صورت همزمان شعر، تصویر و صوت کنار هم قرار گرفته اند.
۱۸:۱۱
هوای روضه این دیوار نگاره که 90 متر طول و 6 متر ارتفاع دارد در بست شیخ بهایی نصب شده است. از ایده یابی تا طراحی و اجرای این دیوارنگاره تقریبا دو ماه زمان برده است. هنرمندان البرز چندین سال است که در حوزههای مختلف با آستان قدس همکاری می کنند. به گفته حسین براتی این کار گروهی و از لحاظ حال و هوای معنوی متفاوت از طرح های دیگرمان طراحی شده است. فضا و حس و حال کار حس و حال روضه بوده است و هنرمندان حین طراحی بارها متوسل به امام رضا علیه السلام و اباعبدالله علیه السلام شدند. گفتنی است تصویرسازی این اثر توسط هانیه هادیان و طراحی گرافیک توسط محسن راستیپور انجام شده و اشعار مورد استفاده در این طرح از سرودههای محمود یوسفی است. آقایان مجید براتی و محمدرضا حاجی ملاحسنی و خانم رباب فاضل از همکاران دیگر این پروژه بوده اند.