به گزارش روابط عمومی حوزه هنری خراسان شمالی، همزمان با هفته هنر انقلاب اسلامی و سومین سالگرد درگذشت مرحوم استاد حاج «داراب بدخشان» نکوداشت این شاعر نامی همراه با رونمایی از تازهترین اثر این شاعر با عنوان «شبستانی از صبح» شامل گزیدهای از اشعار منتشر نشده و گزینشی از مجموعه آثار منتشر شده او، با حضور جمعی از شاعران، خانوادهاش و علاقهمندان به این شاعر به همت حوزه هنری استان در مجتمع فرهنگی و هنری گلشن بجنورد برگزار شد.
دکترحسن روشان از شاعران مطرح خراسان شمالی در این آیین با بیان این که صحبت کردن از حاج دارب بدخشان در میان جمع شاعران کار سادهای نیست، گفت: این که یک شاعر توانسته است از غربال زمانه خود را در ذهنها، زبانها و جانها زنده نگه دارد تا افرادی به تصحیح و جمعآوری مجموعهای از او اقدام کنند، کار سادهای نیست.
سراینده مجموعه «دوچنار» با اشاره به این که برخی از افراد تا زمانی که در قید حیات هستند تریبون و جایگاهها را تصرف میکنند و با رفتنشان، شعرشان نیز میمیرد، تصریح کرد: اما این که یک شاعر نه تنها در زمان حیاتش در ذهن و زبانها باشد، بلکه بعد از خودش نیز در اذهان باقی بماند، بسیار ارزشمند است.
«روشان» بزرگترین خدمت به جاج داراب بدخشان را مطرح کردن این شاعر در حد خودش دانست و افزود: متاسفانه این شاعر را در حد خودش مطرح نکردیم.
وی ادامه داد: نمیتوان گفت حاج داراب حافظ، سعدی و شهریار است، بلکه حاج داراب، همان حاج داراب بدخشان و شاعری است که در طول مسیر، نوحه و شعرش را ارتقاء داد و خود را به عنوان غزلسرا مطرح کرد.
برنده سرو بلورین ششمین جشنواره شعر فجر در بخش دیگری از سخنانش ازاین که حاج داراب شاعری است که شعرش محصول افتادن و برخاستن اوست، تصریح کرد: او از کوچکترین فرصت برای نقد اشعارش استفاده میکرد و نقدپذیر بود.
وی اضافه کرد: این که شعر داراب بدخشان از 60 سالگی به بعد حرکت میکند و به ایستایی نرسید، محصول نقدپذیری این شاعر است؛ نکتهای که بسیاری از شاعران از آن برخوردار نیستند.
وی از «حاج داراب بدخشان» به عنوان شاعری دغدغهمند که دغدغه دینی، مذهبی و شیعی داشت، یاد کرد و گفت: نگاه نو و پوستاندازی در شعر حاج داراب مشهود است.
وی خاطرنشان کرد: او شاعری بود که مرتب به نقد خود و زمانه و جامعه خود میپرداخت و راز ماندگاری شاعر برای این که در یادها بماند نقد زمانه خود در سرودههایش است.
«محمد حسین جعفریان» نیز از دیگر شاعران مطرح کشور که مقدمهای بر مجموعه «شبستانی از صبح» این شاعر نوشته است در این آیین حاج داراب بدخشان را شاعری با دایره واژگانی جدید و فوقالعاده، در کنار جوان بودن سرودههایش یاد کرد و گفت: حاج داراب بدخشان شاعر استاندارد این سرزمین است، زیرا او نه تنها بهترین سرودههای اخلاقی را داراست بلکه دارای اشعاری بسیار قویست.
وی ضمن تاکید بر ترجمه آثار این شاعر نامدار و چاپ گزیدههای دیگری از آثار او، برای ماندگاری نام و یاد این شاعر آیینی، خواستار نامگذاری خیابان و میدانی به نام او، در کنار ساخت سردیس و کتیبهای شد تا حداقل نسل امروز با این شاعر آشنا شود.
«اباصلت رضوانی» مسئول انجمن شعر آیینی حوزه هنری خراسان شمالی که در انتشار مجموعههای این شاعر نیز او را همراهی کرد، به وجوه شخصیتی این شاعر که الهامبخش بود، اشاره و از تلاشهایش برای الگوسازی شخصیت این شاعر برای نسل جوان و جامعه ادبی در بعد انسانی، مذهبی و اخلاقی در کنار شاعرانگیاش سخن گفت.
وی با اشاره به آیاتی در قرآن در پرداختن به ویژگیهای شاعر، حاج «داراب بدخشان» را نمونه بارز و مصداق کامل طراز یک شاعر توحیدی برشمرد و تصریح کرد: از این روی هم نفسی با چنین شاعری برای من نعمت بزرگی بود.
«رضوانی» در بخش دیگری از سخنانش با بیان این که حاج داراب بدخشان شعر را عرصه نفسانیت خود قرار نداده و به دنبال شهرتطلبی و منیت نبود، نکته بارز شخصیت حاج داراب بدخشان را وسیله قرار دادن شعر برای اهداف متعالی ذکر و تصریح کرد: وجه متمایز حاج داراب بدخشان شخصیت والای انسانی او بود.
بر اساس این گزارش، «قاسم مهرنیا»، از شاعران پیشکسوت و همراه همیشگی حاج داراب بدخشان نیز در این آیین با نقل خاطره و شعرخوانی یاد و خاطره وی را در اذهان زنده کرد.
«احسان سیدی زاده» هم که قریب به ۳۳ سال با این شاعر آیینی دوستی و رفاقت داشت، به بیان ویژگیهای شخصیتی حاج «داراب بدخشان» پرداخت و از حرمت نگه داشتن اعضای انجمن ادبی عارف بجنوردی توسط این شاعر نامی سخن گفت.
«منیژه درتومیان» نیز از دیگر شاعران حاضر در این آیین بود که از تازگی و جوانی سرودههای حاج داراب سخن به میان آورد و شخصیت، منش و روش زندگی و مرام این بزرگمرد که به همه درس میداد، را یادآور شد.
بر اساس این گزارش، در این آیین ضمن رونمایی از تازهترین مجموعه شعری شاعر فقید استاد «حاج داراب بدخشان» که با حضور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمدحسین جعفریان و اعضای خانوادهاش، از یک دهه تلاشهای «اباصلت رضوانی» برای فعالیت در محفل شعر آیینی حوزه هنری و جشن 10 سالگی دفتر شعر آیینی تقدیر به عمل آمد.