فصل، فصل پنجم شعر امروز است. با تمام فصلها تفاوت دارد.گرما، گرانی و ویروس کرونا! دست به دست هم دادهاند و آشی برای بشریت مظلوم پختهاند که یک وجب روغن رویش ماسیده است! فصل پنجم و ناشر گرانقدرش پا به پای جوانان شاعر بیکتاب و با کتاب آمده است. صداقت صدایش از دهههای پیش مشخص و طنین انداز است. شنیدم کتاب سوم جناب حسین مقدسی نیا را آماده چاپ دارد و من خوشحال از این خبر خوب که فرانو دارد از مرز بیست سالگی میگذرد و راهیان جوانش از چهارگوشه این مرز پر گهر اندک اندک میرسند. تا امروز به برکت نام ملیحه در شعرهای فرانوییام، فرانو در شهرهای مختلف ایران صاحب کتاب شده است. هر روز شاعر جوانی به جمع ما میپیوندد و به این شعر شعورمند انرژی میدهد تا هرچه بیشترشعلهور شود. حسین مقدسی نیا از کاریکلماتور به شعر فرانو رسیده است او تا به حال یک مجموعه کاریکلماتور و یک مجموعه طنز به چاپ رسانده و خوب میداند رسیدن به اعجاز ایجاز یعنی چه؟
او شعر ملموس و عینی را لمس کرده و خوب میداند که دیگر زمان ذهنی گویی و رویاپردازی و خواب و مالیخولیا نیست. فرانو عین بیداری است و خوب نگریستن به اشیا و پدیدههای عادی روزمره است به نوعی که هیچ کس متوجه آنها نشده است. فرانو آمده تا از پدیدههای زیر پا افتاده سوژههای اجتماعی خود را شکار کند و درد اجتماع را با زبان شیرین طنز بیان کند. فرانو از روده درازی و پرگویی به دور است. حداقل در چند سطر با رعایت مراعات النظیر به فینال غیر مترقبه و غافلگیری هوشرُبا میرسد؛ با مخاطب صمیمی و صادق است. در طنز از خود و خانوادهاش مایه میگذارد و هرگز مخاطب خود را تحقیر نمیکند. حسین مقدسی نیا در شعرهای فرانویی این کتاب فرق شعر آسان و شعر ساده را میفهمد و اگر در چندین شعر این مجموعه از شگرد تکرار کلمه استفاده کرده شما آنها را به حساب فوران سوژه بگذارید و اگر در شعر تاب بازی، بازبازی، باربازی، گاوبازی، فرمان بازی، گر بازی و... کرده اما از همین صنعت تکرار در شعر نظیریه خوب استفاده نموده و به رنجهای مردم آواره افغانستان پرداخته است. حسین مقدسی نیا در کاربرد نام افراد خانواده که یکی از ویژگیهای شعر فرانو است از خانم و فرزند خود نام برده و بر صمیمیت سوژه افزوده است. یادم میآید اوایل طرح نام فرانو در سال1381 یکی از شاعران روستاهای اطراف تالش مرا دید و گفت آقای اکسیر من هم فرانو میگویم و شروع کرد به خواندن: ملیحه میگوید گاو گاو است و.....گفتم مگر نام خانم شما هم ملیحه است؟ گفت نه روح انگیز است. گفتم پس چرا ملیحه نوشتهاید؟ گفت من خیال کردم کلمه ملیحه از ویژگیهای شعر فرانوست !
حسین مقدسی نیا با صفای خاص خود به کنکاش جامعه خود رفته است. او لحظات درخشانی در لابلای صفحات این مجموعه آفریده است که میتوان به تیزهوشی و فراست شاعر پی برد به شعر بیشعور به عنوان شعری از این مجموعه توجه کنید:
وقتی که شعرم تلخ میشود
من سکوت کردهام
زخمهایم دهان باز میکنند
آنگاه که شعر ترانه میشود
کودک درونم شیرین زبانی میکند
هرگاه شبیه خودم فکر میکنم
هرگاه شبیه خودم حرف میزنم
شعر سکوت میکند.
مقدسی نیا در شعر عنوان مینویسد:
حوا معتقد است: عنوان، کتاب را پر فروش میکند
من میگویم: محتوا
هانیتا میگوید: ناشر
ناشر میگوید: طرح جلد...
تیراژ، داشت به ریش ما میخندید!
یادمان باشد تمام گزینههای بالا در پرفروشی یک مجموعه شعر موثر است. به شرطی که نو، متفاوت و هنرمندانه اجرا شود و طنزی پویا در آن کارساز باشد. برای حسین مقدسی نیا که با اندیشه و دقت نظر خاصی به شعر فرانو پرداخته است موفقیت آرزومندم و امید دارم فصل پنجم و جناب مدیر محبوبش آقای بیگی حبیب آبادی به انتشار آن افتخار نمایند.