به گزارش روابط عمومی مرکز تجسمی حوزه هنری، نمایشگاه نقاشی «سوگ آفتاب» روز سهشنبه ۱۱ خردادماه در گالری ابوالفضل عالی با حضور جمعی از هنرمندان برگزار و آثاری از اساتید و هنرمندان معاصر نقاشی باز نمایش شد.
با توجه به شرایط کرونایی کشور نمایشگاه به شکل محدود و با حضور معدود هنرمندان، خبرنگاران و عکاسان همراه بود، اما با این وجود این نمایشگاه بستر مناسبی برای علاقهمندان به هنر انقلاب است تا با تعدادی از آثار هنرمندان دوران انقلاب آشنا شوند.
علیمحمد شیخی هنرمند نقاش، با حضور در نمایشگاه درباره هنر انقلاب گفت: در حال حاضر کارهای انقلابی در حال فراموش شدن هستند و در این زمینه برخی فقط شعار میدهند.
وی ادامه داد: اثر نقاشی بنده که در این نمایشگاه وجود دارد را شب رحلت امام (ره) کشیدم، به این دلیل که ما هنرمندان در آن دوران به شدت احساس مسئولیت میکردیم، اما به مرور زمان بهدلیل شرایط زندگی که بیشتر مسئولان مقصر آن هستند، از هنر انقلاب دور شدیم.
این هنرمند نقاش با انتقاد از اینکه در مجموعه حوزه هنری تعداد زیادی کارمند وجود دارد، اما حتی ۲۰ نفر از هنرمندان اینجا فعال نیستند، تصریح کرد: در ابتدای انقلاب امکاناتی نبود و فقط با بوم و رنگ کار میکردیم، اما امروزه با کاغذ بازی جلوی هنرمند گرفته میشود، در آن زمان دو یا سه روزه اثر ارائه میکردیم، اما نهادهای انقلابی با رفتارهای سخیف تیشه به ریشه انقلابیون زدند. هنرمندی نیز خلق نشده است و هنر انقلابی چه فیلم و چه ادبیات یا نقاشی اهمیت چندانی ندارد، در واقع انقلاب مظلوم واقع شده، یتیم است و هواخواه ندارد.
وی با اشاره به اینکه ما سرباز آمادهایم، اما فشنگ و خشاب هنر انقلاب نداریم، بیان کرد: متأسفانه نسل جدید در حوزه هنر انقلاب نقش جدی ندارد؛ در گذشته هنرمندان شهرستانها نمایشگاه برگزار میکردند و حوزه هنری فعال بود، حتی پیش از این طرحی را ارائه دادم مبنی بر اینکه هنرمندان آثار خود را بدون چشمداشت در کشورهای دیگر به نمایش بگذارند، اما سلسله اداری جلوی این طرح را گرفت.
شیخی در پایان گفت: مدعیان باید به دنبال هنرمندان باشند وگرنه ما فعالیت خود را انجام میدهیم.
عبدالحمید قدیریان هنرمند نقاش معاصر نیز با حضور در نمایشگاه درباره جایگاه هنر انقلاب گفت: به شخصه معتقد هستم که هنوز هنر انقلاب به شکلی هنری که امام (ره) داشت را نداریم؛ کمی به ارزشها توجه شده است، اما قسمت اعظم هنر انقلاب شکل نگرفته است. در واقع با رها شدن از بند سیاسیون و کسانی که مانع حرکت هستند پیش برویم، تازه هنر انقلاب شکوفا میشود.
این هنرمند با بیان اینکه عموماً امام خمینی از منظر سیاسی دیده شده است، تصریح کرد: ما از قطعه کوچکی از وجود امام استفاده کردهایم و از لایههای وجودی ایشان بهره نبردیم؛ اگر هنر را به سمتی ببریم که از لایههای آسمانی ایشان استفاده کنیم، حرکتی جدی در راستای هنر انقلاب خواهد بود.
وی ادامه داد: در ژست انقلابی معطوف به غرب شدهایم و نگاه و آثار را به سمت غرب بردهایم؛ البته ما هنرمندان نیز در این زمینه مقصر هستیم؛ چراکه میتوانستیم به عنوان انسانهای آزاد بیشتر در این حوزه فعالیت کنیم.
قدیریان با اشاره به اینکه هیچ چیز به جز ایده و تفکر نمیتواند به هنر انقلاب کمک کند، تأکید کرد: مشکل ما برگزاری نمایشگاه نیست بلکه تفکر است؛ فضای تفکر در جامعه ما وجود ندارد و به کرسیهای آزاداندیشی که رهبری بیان میکنند بیتوجه بودیم، بنابراین وقتی اندیشه درست سازماندهی شده وجود داشته باشد به تبع آن هنر نیز شکل میگیرد و سیاست، اقتصاد و غیره درست خواهد شد.
این هنرمند در پایان به این نکته اشاره کرد که پایگاه تفکر ما سست است و باید در راه فرهنگ و دلسوزی برای آن حتی شهید داشته باشیم.
سید مسعود شجاعیطباطبایی مدیر مرکز تجسمی حوزه هنری نیز با اشاره به سخنی از امام راحل مبنی بر اینکه «هنر فاخر باید هنر دردمندان و پابرهنگان باشد»، بیان کرد: هنر انقلاب مبحث جدی است و پس از رحلت حضرت امام (ره) ما با آرمانهای ایشان، هنر دینی و انقلابی مواجه هستیم؛ در این باره مرامنامههایی وجود دارد تا ما تنور مباحث هنر انقلاب را داغ نگه داریم.
وی با اشاره به برپایی نمایشگاه بینالمللی به مناسبت روز قدس با حضور هنرمندان ۶۶ کشور دنیا گفت: این نمایشگاه تأثیرگذار مربوط به دو گروه از هنرمندان بود. گروه اول پیشکسوتان که آثار متأثر از انقلاب اسلامی را خلق کردند و دسته دوم هنرمندان جوان که برخی نقاشی چهره امام راحل را نقاشی کردند و برخی نیز به نگارگری پرداختند.
شجاعیطباطبایی درباره عدم استقبال گسترده از این نمایشگاه خاطرنشان کرد: دوران کرونا است و انتظار شلوغ بودن این نمایشگاه را نباید داشت، اما به دنبال این هستیم تا این آثار را به مراکز استانها بدهیم تا پرینت بگیرند و از این آثار به اشکال مختلف بهره ببرند، همچنین آثار را در اختیار مراکز و سازمانهای مختلف قرار خواهیم داد.
وی با تأکید بر اینکه نسل جدید هنرمندان حرفهای زیادی برای گفتن دارند و میتوان آثار آنان را با هنرمندان دوران انقلاب مقایسه کرد، ادامه داد: این نمایشگاه مربوط به هنرمندان حوزه هنری است و هر روزه هنرمندان سراسر کشور آثار خود را برای ما ارسال میکنند.
شجاعیطباطبایی در پایان گفت: امیدوارم شرایط به گونهای رقم بخورد که موزهای با عنوان موزه هنر انقلاب راهاندازی شود تا آثار فاخری که توسط هنرمندان خلق شده و هر روز در حال افزایش است، امکان ارائه در جای مشخص را داشته باشند.
گفتنی است، در این نمایشگاه آثاری از اساتیدی همچون ایرج اسکندری، کامیار صادقی، مصطفی گودرزی، غلامعلی طاهری، حسن رزمخواه، مرتضی افشاری، علی شیخی، علی اسلامیمقدم، علیرضا خالقدادی، احمد خلیلیفرد، کاظم چلیپا، محمدعلی ترقیجاه و عبدالحمید قدیریان به نمایش گذاشته شده است.
در مراسم افتتاح این نمایشگاه، هنرمندان و مسئولان از جمله عبدالحمید قدیریان، علیمحمد شیخی، کامیار صادقی، مجدالدین معلمی معاون هنری حوزه هنری، سید مسعود شجاعیطباطبایی مدیر مرکز تجسمی حوزه هنری، محمد زرویی مدیرعامل مؤسسه فرهنگی هنری سپهر سوره هنر و حسام سالکی مدیر حوزه ریاست حوزه هنری حضور داشتند.
علاقهمندان برای تماشای این آثار میتوانند تا ۳۰ خردادماه در روزهای شنبه تا چهارشنبه به جزء روزهای تعطیل از ساعت ۹ تا ۱۸ به گالری ابوالفضل عالی حوزه هنری به نشانی خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ مراجعه کنند.